Beszámoló a HJO 2015. versenyről

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Budapesten, az egyetlen hazai nemzetközi junior versenyt, a Griff Squash Klubban.
Közel 120 gyermek, nyolc korosztályban képviselte magát.
A hazai játékosok mellett, a legnagyobb létszámban, a katariak jöttek el, ha jól tudom 11 fővel.
Gyanítom, ők nem a bevándorló áradat újabb különítménye, hiszen olyan edzőkkel, kísérőkkel jöttek, mint Jonathan Kemp volt top 20-as angol PSA játékos, vagy Stewart Boswell top 10-es ausztrál PSA játékos. 
Jómagam ismét kaptam egy nagy pofont az élettől, mert félelmetes angol tudásomat kihasználva, egyetlen szót, egyetlen mondatot nem tudtam, nem mertem kérdezni a remek játékosoktól. Neki kellene feküdni kicsit komolyabban, ennek a fránya angolnak!
Próbáltam úgy helyezkedni, hogy egy-egy mondatot, szóösszetételt elkapjak a szettek szüneteiben az edzői tanácsokból, de sajnos a fogalmazások mellett, a szövegértéssel is vannak problémáim.

Térjünk vissza a versenyre.
U13 fiú
Ebben a korcsoportban nem került magyar a döntőbe. A mezőnyt egy norvég fiatal ember uralta, aki nagyon szép technikával és termetéhez képest meglepő robbanékonysággal volt megáldva.
Itt is találhatunk magyar kötődést, hiszen edzője a szegedi Balogh Áron aki már jó ideje kint él és dolgozik a skandináv országban. Le a kalappal Áron előtt, mert aki ilyen szép technikára tudja megtanítani a fiatalokat az előtt örömmel megemelem nem létező fejfedőmet. /vele legalább tudtam beszélgetni magyarul/
A döntőben egy szlovák kisfiút vert meg, akinek a bátyja mind később kiderült megnyerte az U17 korosztályt.
U13 lány 
Szívemhez közel álló siker!
Ezt most nem ecsetelném, hogy miért.!
Chukwu Hannah Chinnyere- remélem, jól írom, mert mindig megró, ha elrontom, 3/0 arányban verte az általam nagyon tisztelt Khan Shakeel mester szlovák tanítványát.
Tartozom itt két vallomással, amit most itt kis nyilvánosság előtt megtennék.
Az egyik, egyben a legfontosabb elfelejtettem a kávét Kahn! Ne haragudj!
A másik és ez a komoly része, hogy a döntő előtt többekkel is beszélgettem, és örök pesszimistaként, de lehet, hogy csak félve a kudarctól, azt gondoltam, hogy szorosan ugyan, de ki fog Hannah kapni ellenfelétől. Ezt neki is elmondtam, felkészítve az esetleges negatív élményre.
A szlovák kislány játékát több meccsen is néztem, elemeztem, stabilabbnak, összeszedettebbnek, pontosabbnak tűnt.
De Hannah azt mondta szó szerint: Azért megpróbálok nyerni, jó Jani !?
És megcsinálta. Sok hibával, sok izgulással, sok rossz döntéssel, de nagy szívvel, nagy akarattal.
U15 fiú
Magyar házi döntő! 
Ismervén a srácokat, ezt is vártam. Mindketten, Tamás is és Simi is magabiztosan meneteltek a döntőig. Dévald Tamásról és Nagy Simonról van szó!
Szoros, rendkívül színvonalas mérkőzésen Tamás nyert 3/0 arányban. Nagyon örülök neki, hogy ebben a korosztályban két ilyen ügyes nemzetközi szintű játékosunk is van. Itt is lengetem nem létező kalapomat az edzőik előtt, csak így tovább!
Megemlíteném még a kis katari srácot, akit Tomi vert az elődöntőben. Gyönyörű technikával és gyors lábakkal van ellátva, szerintem még fogunk hallani felőle.
U15 lány 
Az első négy magyar. Az első kiemelt Laskai Vanda nyerte a döntőt Szabó Mercédesz ellenében.3/0 arányban.
Ha jól tudom, ők ketten képviselik hazánkat a következő Belga Junior Openen is, szorítunk nekik. Az egy komolyabb fokmérő lesz 
A bronzmeccset Harmath Eszter nyerte, Szeberényi Réka ellen egy rendkívül izgalmas, azt hiszem 3/2 -es meccsen
U17 fiú
A szlovák Matas nyerte a versenyt, első kiemeltként, mindvégig magabiztos játékkal.
Három magyar is próbálta útját állni, de egyiknek sem sikerült.
Pocsai Ákos a négybe jutásért, azt hiszem 3/1 arányban kapott ki tőle
Kamocsai Bendegúz az elődöntőben 3/0-ra kapott ki. Ő későbbiekben megszerezte a bronz érmet az osztrák fiú legyőzésével.
Majd a döntőben 3/0 arányú győzelemmel Dévald Peti ellen, megérdemeltem nyerte meg a versenyt. Azt hittem Peti elkaphatja a fiút, mert a döntőig nagyon okosan pontosan játszott,bár a döntőt nem láttam, sajnos, mert a 19-et bíráskodtam, de a pontokból következtetve nem volt sok esély.
No, de így is szép, két magyar a dobogón. Gratulálunk!
U17 lány
Holland kislány nyerte a döntőt 3/1 arányban cseh riválisával szemben, és a bronz érem is északi szomszédaink nyakába került. Nekünk egy 5. 6. 7. és 9. hely jutott Szunomár Blanka, Szeberényi Noémi, Roth Eszter és Takács Eszter személyében.
Lányok! A feladat adott, utol kell érni őket! Nincs nagy különbség!
U19 lány
Szerencsés Debóra először egy szoros 3/2-es meccsen verte holland ellenfelét, majd később 3/0 arányban egy szlovén kislányt. Kislányt, dehogy, itt már hölgyekről beszélünk.
Arany érem! Gratulálunk.
Itt szeretném megemlíteni, egy rendkívül csinos, magát remekül tartó szegedi kisasszonyt, Takács Katát, aki minden tiszteletet és elismerést megérdemel, mert részvételével segítette a 19-es versenyt.
Azt már csak csendesen jegyzem meg, hogy az én szememben mindig U19.es maradsz! Ja és a Zoli a Takács Zoli szemében is remélem!
U19 fiú
Katari siker. Szlovák második hely. Magyar harmadik.
Színvonalas döntőt láthattunk, 3/1-es eredménnyel.
Én a szlovák fiúra tettem volna a meccs előtt, azt hittem erős agresszív játékával meglepi a katarit, de nem így lett. Szét tördelte a játékát, ejtegetett, nagyon sok kereszttel forgatta a szlovákot, és a következmény nagyon sok pontatlan ütés és még több ki nem kényszerített hiba. Megérdemelt győzelem.
A bronzérmet Konfár Tamás szerezte meg egy 3/2-es meccsen, Konecsni Kristóf ellen. Igazi hullámvasút, 8/11 11/2 11/3 7/11 11/5.
Még egyszer gratulálok mindenkinek, játékosoknak, edzőiknek az elért helyezésekért, a szervezőknek az alázatos munkáért és magamnak a sok bíráskodásért, amiért a jutalmam /remélem nem célzásként /egy nagyon szép XXL-es póló! 
Köszönöm Colin, Csabi és Ramon! Gyerünk tovább a rögös úton előre.

Farkas János beszámolója

Share this post