Utánpótlás Országos Bajnokság 2016.

Országos Utánpótlás Bajnokság 2016., Budapest  Gold Center
Gondolkodtam, miként is írjam meg ezt a beszámolót. A szokásos formában, kiemelve korcsoportonként a figyelemre méltó eseményeket, játékosokat, esetleg egy-egy meglepő eredményt? Nem.
Most amellett döntöttem, megpróbálok egy kicsit átfogóbb képet adni a magyar junior fallabda helyzetéről, kilátásairól, hiszen ez mégis csak egy OB volt, ahol elméletileg az ország színe java képviselte magát.
Természetesen ez csak az én véleményem, és mint mindig ez egy szubjektív dolog, nem is biztos, hogy igazam van.

Kezdjük a létszámmal.
Hatvan induló az összes korcsoportban nem túl sok, de visszanézve a junior versenyeken az átlagos nevező számot, csak a szokásos. Az előnye az, hogy így egy nap alatt le lehet bonyolítani a versenyt, mert mondjuk úgy hetven-nyolcvan fő környékén, már csak két naposra lehetne tervezni.
Azt gondolom, saját egyesületemből kiindulva a valós létszám az utánpótlásban, ennek körülbelül a 2-3 szorosa.
Miért is? Joggal vetődik fel a kérdés.
Az én elképzelésem szerint, versenyeztetni csak akkor kezdem el a fiataljaimat, amikor már elértek egy bizonyos szintet a tudásukat illetően. Mit értek ez alatt? Tudnak szerválni, szervát fogadni, és megvannak az alap ütései /egyenes, kereszt, boast / még ha nem is túl jó százalékban, de legalább próbálják használni is őket.
A másik tényező, tudok még egy-két olyan klubbot, egyesületet, ahol folyik utánpótlás nevelés, de most nem képviselték magukat, pedig a többi junior versenyen találkoztam ügyes játékosaikkal.
Összességében tehát kb. 200-250 főre tehető a fiatal fallabdázók száma, ami egy egész országot lefedve valóban nem túl acélos szám. Valószínű ez egy elég pesszimista becslés, de aki ismer az tudja, hogy én egy ilyen beállítottságú ember vagyok, és utána boldogan veszem tudomásul ha rám cáfolnak, és boldogan tévedek.
Ami viszont szívemet melengeti, az az érem másik oldala.
A minőség! A játéktudás! A színvonal!
Azt gondolom, hogy már a legkisebbektől a 11 évesektől jellemző, hogy lényegesen komolyabb színvonalon játsszák ezt a sportot, mint pár évvel ezelőtt. Biztos vagyok benne, hogy a dobogósok, díjazottak, a nemzetközi mezőnyben is megállnák a helyüket. Nem vallanának szégyent. Ez mindenképpen az edzők, felkészítők munkáját dicséri.
Próbáltam összeszámolni, a teljesség igénye nélkül, hogy hány nagyvárosban nincs is fallabda junior élet, pedig pályák szinte mindenhol vannak, nem is egy. Miskolc, Debrecen, Győr, Pécs, Fehérvár, hogy csak a nagyobbakat említsem. Ha ők is becsatlakoznának a squash életbe, ugrásszerűen nőhetne a fiatal fallabdások száma.
Most azért pár sorban írnék a helyezettekről is.

uob_lu13U13 lány
Chukwu Hannah első helye, nem meglepő, Rózsa Emmát és csapattársát Lukács Borát előzte meg. Kíváncsian várom Hannah két nemzetközi megmérettetését a közeljövőben, mert elérkezettnek látom az időt, hogy megnézzem a mélyebb vizekben is magabiztosan fog-e úszni.

uob_lu15U15 lány
Laskai Vanda nyerte a versenyt Szabó Mercédesz előtt, aki meg tudta nehezíteni Vanda dolgát, de 3/1 lett  a vége a nyíregyházi kislánynak. A harmadik helyet Filyó Borbála szerezte meg, Harmath Esztert verve 3/1-re a bronz meccsen.


uob_lu17U17 lány

Nagy Sára lett a bajnok, Szunomár Blankát és Róth Esztert megelőzve. Végig mindhárman szoros kiegyensúlyozott meccseket játszottak, így alakult ki ez a sorrend.

uob_fu11U11 fiú

Pikler Csanád 3/0-ra verte a döntőben Komlodi Regőt, míg Rózsa Viktor 3/0-ra Pavlovszky Pétert. Érdemes lesz ezekre a fiukra a jövőben is odafigyelni.

uob_fu13U13 fiú

Mannheim Martin egy szettet bukott Jeszenszky Zoli ellen a döntőben, de így is övé lett az aranyérem, míg a bronzot Szabó Kende szerezte meg, Nagy Leventét legyőzve 3/0-ra.

uob_fu15U15 fiú

Színvonalas döntő, Dévald Tamás és Nagy Simon között.3/2 a vége Tominak, közel 45 perces derbi volt. A harmadik helyért  Takács Benedek 3/0-ra nyert  Karlinger Levente ellen.

uob_fu17U17 fiú

Dévald Péter és Kamocsai Bendegúz játszotta a döntőt. Ezúttal 3/2 Beninek. A harmadik helyért is egy 3/2-es meccs, Pocsai Ákos sikerét hozta Gerdán Barna ellen.

uob_fu19U19 fiú

Farkas Balázs magabiztosan nyert, Konecsni Kristóf és Konfár Tamás előtt.

Végezetül szeretném megköszönni Képes Gábornak és Kahn Shekeelnek a segítséget, nélkülük nem zajlott volna le ez a verseny ilyen zökkenőmentesen és remek hangulatban.

Farkas János beszámolója

Share this post