U19 Egyéni Európa Bajnokság

Az elmúlt héten 3 junior játékosunk vett részt Zürichben, az U19-es Egyéni EB-n. A versenyről a Szövetségi kapitány, Püski Lénárd beszámolóját olvashatjátok.

Vass Anna, Juhász Nóra, Sáli Barnabás, Püski Lénárd

“Annának négy meccse volt összesen, míg Nóri és Barni hat nagyon kiélezett meccset játszott. Az idén is látszott, hogy az angol és francia squash nagyhatalom jóval előrébb tart az európai mezőnynél, de van sok ország, aki felveszi velük a versenyt. A lány és fiú kategóriában az angol játékosok vitték haza az aranyérmet, mindezt elég magabiztos és meggyőző játékkal.

Annának ez volt az első Európa bajnoksága. A mezőny erősnek bizonyult számára, sajnos csak megszorongatni tudta ellenfeleit, de győzelemig nem jutott. Ez annak is köszönhető, hogy az első körös veresége után előnyerőként folytatta, így a 33/64 között az erősebb ágra került. Ennek ellenére Anna nagyon odatette magát, végsőkig küzdött és minden tőle telhetőt megtett a pályán. Biztos vagyok benne rengeteg tapasztalattal tér haza és motivált lesz, hogy squash karrierjét, tanulmányai mellett, Norvégiában folytassa.

Nóri mindössze 15 évesen indult neki ennek a versenynek, így voltak ellenfelei akik 2 vagy 3 évvel is idősebbek voltak nála. Ez hatalmas előny a juniorok körében, hiszen itt egy év különbség is sokat számít. Nóri nagyon magabiztosan kezdett, könnyedén jutott be a legjobb 32-be. A 16 közé jutásért az 5. kiemelt német lány ellen nem tudta hozni legjobb játékát, kicsit még meg volt szeppenve. A vigaszágon két győztes meccsel menetelt tovább, azonban a verseny végére már kezdett elfogyni fizikálisan, szívós és hajtós meccsei voltak, ahol már sajnos nem tudott végig dinamikusan játszani. Kondiban fogyott el a szettek végére, de hozzá kell tenni, itt sokkal gyorsabb tempót játszanak mint U17-ben. Számomra Nóri teljesítménye volt a legmeggyőzőbb, hajtott, küzdött és betartotta a taktikai utasításokat is. Sok munka és kitartás vár rá, de mindenképp jó esélyekkel fog indulni jövőben ezen a versenyen.

Barni hasonló cipőben játszott, hiszen ő is egy U17-es játékos. Az első körben volt esélye bejutni a legjobb 32-be, de sajnos a meccs végére elfogyott fizikálisan és ez elmondható a többi meccsére is. A vigaszágon hasonlóan, mint Nóri két meccsen át menetelt, azonban itt meg is állt minden. Az 5. és 6. meccsére Barni teljesen elfogyott mind fizikálisan mind mentálisan. Nincs még hozzászokva ehhez a terheléshez, de örülök, hogy itt volt, mert rengeteget tanult a meccsekből és személy szerint nekem is nagyon tanulságos volt az ő szereplése.

Összességében elmondható, hogy nem ez volt a legsikeresebb junior Európa bajnokságunk, de ez nem az itt résztvevő magyar játékosok hibája. A pozitívum, hogy egy fiatal csapattal is felvettük a versenyt még ha nem is az élmezőnnyel.

Részletes eredmények itt találhatók:

https://esf.tournamentsoftware.com/sport/winners.aspx?id=2B7DD79B-04D9-43F0-873B-01B3ABC65F91

Sajnálom, hogy nem tudtunk kiállítani egy csapatot az U19-es csapat Európa bajnokságra, mert nincs elég junior játékosunk. Remélem a jövőben ilyen nem fog előfordulni és lesznek juniorok akik minden kategóriában képesek lesznek kiállni és felvenni a versenyt az európai élmezőnnyel.”

Share this post