Triplaix – Hajnal Helga

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség 2019-ben ünnepelte megalakulása 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból rendhagyó cikksorozatban elevenítjük fel az elmúlt harminc évet, amely során a squash a „menedzserek sportjából” egy dinamikusan fejlődő sportág lett.

Hajnal Helga hatszor nyert magyar bajnokságot. A 2009-es tajvani Világjátékokon – női vonalon – ő képviselte a magyar színeket. (A másik játékos egyébként a szövetség elnöke, Krajcsák Márk volt.)

„Nekem az a 2009-es játékok fantasztikus jutalomjáték volt, és hatalmas megtiszteltetésként éltem meg.” – emlékezik vissza Hajnal Helga, aki akkor még Kecse-Nagy Helgaként lépett pályára.

„Érdekes sorsolásom volt 2009-ben, megkaptam az első helyen kiemelt játékost, persze nem tudtam nyerni ellene, viszont sokat tanultam akkor abból a meccsből, de az egész Világjátékoknak fantasztikus hangulata volt. Életem egyik legnagyobb sportélményeként tartom számon a Világjátékokat” – foglalta össze a magyar játékos, aki még most is aktív. Családalapítás után seniorban játszik, és például a legutóbbi bajnokságon is győzni tudott. Amatőröknek tart edzéseket, és egyáltalán nem bánta meg, hogy annak idején a fallabda mellett tette le a voksát. Mert hát Helga sportos családban nőtt fel, és nem volt kérdés, hogy ő is valamit sportolni fog.

„Anyukám profi kosaras volt, így én is pattogtattam a labdát, és amikor Szombati Edinának köszönhetően beleszerettem a fallabdába, sokáig a két sportágat párhuzamosan csináltam, de egy ponton dönteni kellett, győzött végül a squash” – mondta a kezdetekről a többszörös bajnok.

A sztoriban az az érdekes, hogy Szombati Edina úgy kerül a képbe, hogy Helga édesapja vitte el őt a magyar fallabda meghatározó alakjához, ahol egy intenzív heti edzőtábor alatt eldőlt, a squash sokáig az élete része lesz. Szombati Edina egyébként a 2009-es játékokat követő Világjátékokon, a kolumbiai Caliban képviselte a magyar színeket, és az augusztus végi senior ob-n is dobogóra állt, miután ezüstérmes lett, de kanyarodjunk vissza Hajnal Helgához!

Sportpályafutása során sokat kapott a sportágtól. „Ezt nem is tenném igazán múlt időbe. A sok jó, amit kapok ebben a közegben, az folyamatos. Meghatározza az életem, mind a mai napig. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Jó pörgős, kielégíti a gyerekek mozgásigényét is, és hihetetlenül összetett. Sportolsz, de mindezt úgy teszed, hogy folyamatosan gondolkodnod kell. Egy másik előnye a fallabdának az az, hogy mindegy, hogy mikor kezdi el valaki, hamar eljut egy olyan szintre, ahol élvezni tudja a játékot” – tette hozzá Hajnal Helga.

Share this post