Nevelő edzői díj 2024

A Nemzeti Sportügynökség újdonságként létrehozta a Nevelő Edző Programot, amely a sportot a fiatalokkal megismertető szakembereknek kínál kiszámítható életpályát és elismerést.

A HM Sportért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Sportügynökség és a Magyar Edzők Társasága Mesteredzői Kollégiuma együttesen fogja minden hónapban eldönteni a sportszövetségek beérkezett jelöltjei közül, hogy az adott hónapban kit tartanak érdemesnek a díjra, a Magyar Edzők Napján (szeptember 25.) pedig az életműdíj győztesét hirdetik ki.

Szövetségünk új elnöksége úgy határozott, hogy minden nagyobb plénumot érintő kérdésben kikéri a frissen alakult Bizottságok (Fegyelmi, Felügyelő, Junior és Szakmai) véleményét is. Ennek megfelelően, a Bizottságok javaslatait követő elnökségi döntés alapján a

Magyar Fallabda (Squash) Szövetség nevelő edzői díj jelöltje:

FARKAS JÁNOS

Farkas János a tatabányai Squashberek Sportegyesület vezetőedzője. Az elmúlt tizenöt évben minden idejében juniorokkal foglalkozott, nem is akármilyen eredményekkel.

 

Az ő keze alatt lett hatszoros felnőtt magyar bajnok Farkas Balázs és ötszörös felnőtt női magyar bajnok Chukwu Hannah. Balázs évek óta profi versenyző, a világranglista (PSA) legjobb 50 játékosának egyike. Ezt a magyar squash történetében eddig egyetlen honfitársunknak, Krajcsák Márknak sikerült elérnie. Hannah 2022-ben az U19 Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, azóta az Egyesült Államokban tanul squash ösztöndíjjal a Trinity-n. Nagyszerű tanulmányi- és sportsikerei mellett tavaly az egyetem a hónap játékosának is megválasztotta.

 

A Squashberek korábbi versenyzői között számtalan olyan fiatalt találunk, akik eljutottak a válogatottsági szintig és több utánpótlás országos bajnokság, felnőtt országos bajnokság fináléjáig, a jelenlegi felnőtt válogatottban szerepel: Farkas Balázs, Szebeni Péter, Kamocsai Bendegúz, Bíró Balázs, a junior válogatottban Juhász Nóra, Jámbor Ákos. Nóra kiemelkedő teljesítménye okán fiatal kora ellenére az Egyesült Államokban kapott középiskolai squash ösztöndíjat.

Jani minden hazai utánpótlás versenyen ott van, vagy mint szövetségi bíró (hiszen nem csak edző, hanem játékvezető is) vagy mint edző. Korábban volt junior szövetségi kapitány, akkor a belföldi mellett nemzetközi versenyekre vitte a 11-19 év közötti fiatalokat. Soha nem a pénz motiválta, ha nem a pályán, akkor azon kívül foglalkozott a gyerekekkel, tanult velük, fuvarozta őket, a mentoruk volt. Egyénre szabva fejlesztett mindenkit, külön edzéstervet készített nekik, magát is folyamatosan képezi mint edző és játékvezető.

Sok sikert kívánunk Janinak a továbbiakban is, reméljük, hogy lelkesedése, a juniorokba fektetett energiája még hosszú ideig megmarad!

Share this post