Csókási Gabi hírei New Yorkból

Csókási Gabriella néhány éve az Egyesült Államokban, New Yorkban a Corner Squash Akadémián tevékenykedik edzőként. Nemrég pedig egy középiskolai squash programban kapott lehetőséget a jelenlegi munkája mellett, most erről írt nekünk egy beszámolót.

“Az elmúlt hónapokban a Corner Squash Akadémiai tevékenységem mellett lehetőségem volt részt venni a New York-i középiskolai fallabda programban. Az időszak november elejétől egészen mostanáig tartott. New Yorkban a gyerekek évszakonként váltogatják sporttevékenységeiket; tavasszal például teniszeznek és futnak, míg télen fallabdáznak vagy kosaraznak.

Az Upper East Side-i Spence Schooltól kerestek meg még az év elején, hogy a Junior Varsity csapatukhoz vezető edzőt és a Varsity csapathoz asszisztens edzőt keresnek. Hallottak rólam a már meglévő tanulóktól, és nagyon szerettek volna engem a csapatukban látni. Bár kezdetben kételkedtem abban, hogy könnyen boldogulok majd az Upper East Side-i középiskolás lányokkal, végül elfogadtam a felkérést.

A gyerekeknek egy 9 pályás létesítmény állt rendelkezésre, ami New Yorkban igencsak ritkaságszámba megy a helyhiány miatt. Heti ötször, másfél órán keresztül tartottuk az edzéseket. Az első héten minden jelentkező részt vett az edzésen, de a második hétre csökkentenünk kellett a létszámot 9 főre mind a Varsity, mind a Junior Varsity csapatban. Az edzői stáb is szép számban volt jelen, a létesítmény squash igazgatója és három további munkatárs segítette a munkánkat. Az első osztályú csapat nagy része az off-szezonban is fallabdázik, ami a fő sportáguk, de kihívást jelentett a Junior Varsity csapatnak, akik csak november és március között squasholnak, majd a szezon végén abbahagyják. Az első pár hétben főként az erőnlétre és az alapjátékra helyeztünk hangsúlyt.

Az alapszakasz során hetente idegenbeli és hazai meccseket játszottunk más középiskolák ellen New York állam területén. 7 játékosunk játszik, és két cserére van keretünk, így az első 7 játékosunk mérkőzik meg a másik iskola első hét játékosával. Az alapszakaszt megnyertük, és február közepén részt vettünk a New York City középiskolai bajnokságon ( AAIS), ahol szintén győztesek lettünk. Nemrég a New York állami bajnoki (NYSAIS) döntőben nagyon szoros küzdelemben maradtunk alul 3-4 arányban. A következő állomás az amerikai középiskolai bajnokság Philadelphiában a második divízióban.

Összességében rendkívül boldog vagyok, hogy elfogadtam a felkérést. Fantasztikus csapat jött össze, lehetőségem nyílt frissen diplomázott, de a fallabdában jól képzett edzőkkel együtt dolgozni, egy kicsit szokatnál lazább környezetben.

Az is öröm számomra, hogy sikerült rávennem a gyerekeket, akik szezon végén más sportra térnek át általában, hogy továbbra is foglalkozzanak a fallabdával, akár versenyszerűen is.”

Gratulálunk, Gabcsi a munkádhoz és további sikereket kívánunk!

Share this post