Duch Junior Open 2015.

A múlt hét csütörtökén kezdetét vette a Dutch Junior Open Hollandiában.
Már az első napon pályára léptek hazánk fiataljai és nagy örömünkre mindenki sikeresen vette az első fordulót.

Kezdjük a legfiatalabbal. Nagy Simon U13 aki a torna első kiemeltjeként kezdte meg a küzdelmeket 64-es tábla jött össze ami egy SS versenyen a kicsiknél is gyakori.
Az első fordulóban Simi bye-t kapott így az első meccsét a 16-ba kerülésért játszotta. 3/1 egy francia kisfiú ellen, biztató kezdés.
A második fordulóban egy angol fiú került az útjába, aki szintén nem volt a 16 kiemeltben,
Sajnos ő már túl nagy falat volt Siminek, 1/3 a vége.
A 4. szett 16/14 az angolnak, biztos vagyok benne, ha meg van a kettő- kettő, bármi lehetett volna a vége. De mint tudjuk a sportban nincs  ha, így hát Nagy úr a 9-16 között folytatja a küzdelmeket.
U15 fiú, Dévald Tamás3/4 kiemeltként kezdte meg a tornát a 64-es táblán.
Az első körben egy angol kisfiút vett le a pályáról 3/5/2 pontokkal, ami igazán imponáló eredmény. Azután pedig egy egyiptomit hozott elé a sors, csakhogy a másik  leggyengébb squash nemzet képviselőiből is kapjunk ízelítőt. Ez már szorosabb volt 3/1 ide, de a 4. szett 12/10  rövidítéssel így is meg lett a meccs. Remek eredmény. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egyik fiatalember sem volt a 16 kiemeltben, de ezeknek a kiemeléseknek, ahogy idősödnek a gyermekeink, egyre kevésbé van jelentősége, mert egyre kiegyensúlyozottabb a mezőny.
Fő a változatosság, adtuk ki a jelszót. A nyolcba kerülésért ismét egy angol fiatalember következett, de ő már benne volt a 16 kiemeltben, tehát erős ellenfélre lehetett számítani személyében.
Sajnos 3/1 re verte Tomit, ezért nem jutottunk a nyolcba. Ő i s a 9-16 között folytatja a versenyt.
U17 fiú Dévald Péter
Már írnom sem kellene talán, hogy 64-es tábla és Peti a 9-12 között kiemelve.Természetesen angol ellenfél az első körben, de magabiztos 3/0-ás győzelem, nagyszerű kezdés , 8/5/7 a pontok.
A második körben is egy szigetországi fiú az ellenfél, Ő sem volt kiemelt, mint az előző sem, de sajnos 0/3 a vége, mégpedig elég simán. Mivel nem voltam ott, nem ismerem a részleteket, de a pontokból következtetve elképzelhetőnek tartom, hogy valami probléma lehetett a Petivel- főleg a mérkőzés elején. Esetleg sérülés vagy húzódás. De ez csak az én véleményem, majd idővel remélem, megtudom mi történt a meccs elején. Péter így a 17-32 között folytatja
Itt térnék vissza ahhoz a gondolatomhoz, hogy miért is  kiegyensúlyozottabb a mezőny, ahogy idősödnek a játékosok. Itt a 17-ben az első kiemelt Rocco, a horvát kisfiú  akit mindenki ismer közülünk, aki egy kicsit is jártas a junior mezőnyben, Ő volt a torna első kiemeltje. Mégis  simán 3/0-ra kikapott egy selejtezőből  jött sráctól, aki csak a  a 16-ig, ment, ott megállította egy kiemelés nélküli egyiptomi fiú.
U17 lány Nagy Sára, 32-es tábla, és 5-8 kiemelés.
Sára is nyert az első körben a francia kislány ellen 3/0-ra, de nem volt könnyű győzelem, mert 12/10, 12/10, 11/9 a pontok száma.
Jött a második kör és az ellenfél egy helyi holland leány. Ez már simább volt, 6/8/8 és már benn is volt a  legjobb nyolcban. Bravó! Láss csodát egy újabb angol!
A selejtezőből jött, nem volt kiemelt, de mint írtam ez nem sokat számít. 2/0/5 a pontok, sajnos elég sima, de nem nekünk. Sára az 5-8 között folytatja a tornát.
A 19-ben sajnos sem a fiuknál sem a lányoknál nem képviseltettük magunkat.
Egyenlőre ennyi ,drukkoljunk tovább a fiataloknak!

Folytatás:
Nagy Simon U13
A 9-16 között folytatta a küzdelmet, és mit is mondhatnék- tökéletes.
Két francia és egy angol ellenfelet győzött le, ezzel megszerezvén a 9. helyet. Az első meccsét az 5-8 kiemelt gall fiúval játszotta és 5. szett 13/11-vel nagy csatában nyerni tudott.
A rákövetkező két mérkőzése ennél simább volt. Mindkettő 3/0. A nemzetközi mezőny erőviszonyait hűen tükrözi, hogy akitől a Simi kikapott első kiemeltként, angol kisfiú, nem jutott be a döntőbe. Ha jól néztem harmadikként zárta a versenyt.
Dévald Tamás U15, szintén a 9-16 között
Az első körben a német 5-8 kiemelttől kapott ki, szoros meccs 3/2 –re, majd a torna második kiemeltjével hozta össze a sors, egy angol fiatal ember személyében, akitől 3/1 e kapott ki. De a négy szettből háromnak is rövidítés lett a vége. Egy bizonyos szint felett sajnos, vagy hála istennek mindig ilyen piciken múlnak a dolgok, ezért kell nagyon keményen és nagyon sokat dolgozni, hogy legközelebb majd felénk billenjen az a fránya mérleg. Mindenesetre derék munka volt  csak így tovább.
Dévald Péter U17
Peti a 17-32 között próbált minél előkelőbb helyezést megcsípni, és végül a 24. helyen végzett
Először egy remek 3/0-val, 6-5-8 pontokkal verte a lengyel első számú U 17-est. Utána a második  körben egy szoros 3/2-vel kapott ki, ha jól láttam már  2/0 volt neki, de a harmadik szettet rövidítéssel elbukta és sajnos utána már az ellenfele dominált az utolsó két játékban.
A változatosság kedvéért ismét egy 5 szettesbe futott bele, úgy tűnik, nem adja lejjebb. Sajnos ismét alul maradt egy walesi fiúval szemben. Mondanom sem kell, hogy itt is több rövidítéses játszma is volt. Végezetül győzelemmel zárta a versenyt, mert egy kanadai  srácot vert meg 3/0 arányban.
Nagy Sára U17
Sára az 5-8 között próbált szerencsét, de sajnos mind a kanadai mind az angol ellenfelétől 3/0 arányban kapott ki. A női mezőnyt annyira nem ismerem, de az szembetűnő hogy ebben a korosztályban a legjobb 4-be három angol is bekerült. Csak azért említem meg ezt az apróságot mert az U19 EB-n a lányok között a nyolcban 5 angol kislány is volt, sőt a 4-be is bekerült három. Tudom, hogy nagyon nehéz ilyen mezőnyben előrébb jutni, de hát ez egy ilyen játék.

Összegzés
A junior fallabda is, mint minden más sportág, erősen koncentrálódik. Még pedig az SS versenyek irányába. Érdemesebb ezeken a versenyeken elindulni, mert így kapunk reálisabb képet a tanítványaink, gyermekeink reális tudását illetően. Persze itt a nemzetközi mezőnyről beszélünk. Azt is észre kell vennünk, hogy az EB-ken és VB-ken is ezt veszik alapul a kiemeléseknél, függetlenül az ESF és a WSF ranglistákon elfoglalt helyezésektől.
Például a Balázs most indul az U19-es VB-n és, nincs a kiemeltek között pedig mindkét ranglistán benne van a 10-ben, sőt ha megnézzük hányan nem indulnak előtte a kiöregedés miatt, akkor még az 5-be is benne lenne. De hát nem indultunk SS versenyeken, így hát lehet küzdeni majd a magasabban rangsorolt játékosok ellen.
Itt jegyeznem meg, hogy azért általában jól állítják be az erőviszonyokat, mert az eredmények az Eb-ken VB-ken őket igazolják.
Visszatérve a SS versenyekre:
– nagyon erős a mezőny
– az előző indoklásom miatt itt indul el mindenki, pestiesen szólva, aki számít
– és minimális különbségek vannak a játékosok között
De  be kell látnunk, azért hogy ezeket a kis különbségeket letudjuk, hihetetlenül sokat kell dolgozni. Gyerünk fiatalok csak így tovább!

Farkas János beszámolója

Share this post