A pontjelző és a döntőbíró feladata

A legmagasabb szintû rendezvényeken a mérkõzéseknél két személynek van szerepe a játékosokon kívül: a pontjelzõnek és a döntõbírónak.

A pontjelzõ feladatai:

  • bejelenti a mérkõzést a közönségnek,
  • bemondja a mérkõzés állását,
  • közli az elrontott adogatást, az aláütést (a labda a tinre pattan), ha a labda kimegy, ha kettõt pattant, vagy kétszer értek bele,
  • elismétli a döntõbíró döntéseit.

A döntõbíró feladatai:

  • állást foglalni, amikor a játékosok letet kérnek,
  • állást foglalni, ha a játékosok nem értenek egyet a pontjelzõ által bemondottakkal,
  • kijavítani a pontjelzõ esetleges tévedéseit (pl. a mérkõzés állásával kapcsolatban),
  • ellenõrizni a felmelegítõ játék idõtartamát, illetve hogy mennyi szünetet tartanak a játékosok egy-egy játszma között (90 másodpercnyi szünet engedélyezett).

A fenti két tisztséget idõnként egyetlen ember tölti be, de az a leggyakoribb, hogy maguk a játékosok látják el a feladatot. Ilyenkor az adogató szokta bemondani az eredményt az adogatás elõtt, hogy minél kevesebb ok legyen a vitára az állást illetõen. A zavarással kapcsolatos kérdésekben közös megegyezéssel szokás dönteni. Ez sokszor vitához vezet, mely általában lettel végzõdik. Mindazonáltal a szabály értelmében nem felajánlani a stroke-ot, amikor az járna, illetve letet kérni azért, mert nem tudtuk volna visszaadni a labdát, csalás!

Ha játék közben úgy érzi, megilletné a let vagy a stroke, esetleg kérése van, akkor a döntõbíróhoz, ha bíró nincs, akkor ellenfeléhez kell fordulnia. Ennek szabályos módja a "let, please" elhangzása. Stroke-ot kérni nem lehet: vagy a döntõbíró, vagy a játékosok közös határozata fogja megszabni, hogy let vagy stroke jár-e a kérõ félnek. Fontos szabály, hogy a kérést közvetlenül az esemény után lehet csak elmondani, néhány ütéssel késõbb vagy a menet befejezése után már nincs rá lehetõség.

Share this post

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük