Elnöki levél a ranglistáról

felkialtojel

Kedves Squasholók!

Az utóbbi időben többen megkerestétek a szövetséget és tettetek fel kérdéseket az új ranglista számítási rendszerrel kapcsolatban. Több kör e-mail és a szövetség Facebook oldala is foglalkozott a témával. Ezekből az információkból kiderült számunkra, hogy nem, vagy csak részben sikerült eljuttatni Hozzátok miért és hogyan történt a változtatás! Az elnökség nevében pontosítanám a dolgot.

A cég, akitől a szövetség a ranglista programot éveken keresztül bérelte, nyár elején jelezte, hogy a továbbiakban nem áll módjában bérbe adni a programot. Felajánlotta a program megvételét nettó 1.000.000.-, azaz egymillió forintért. Az elnökség úgy döntött, hogy nem kíván élni a lehetőséggel, inkább ennek az árnak a töredékéért irat egy új programot, mely során a honlap is meg tud újulni.

Az, hogy miért az új, helyezés alapú program megíratása mellett döntött az elnökség, pár mondatban igyekszem megindokolni.

Az előző számítási rendszert Ausztrián kívül már sehol sem használják, a vezető nemzetek, az európai és a világszövetség is a helyezés alapú ranglista alapján rangsorolják a játékosokat. Ha  sportágak szerint nézzük, a teniszben, tollaslabdában…stb., vagyis a többi ütős sportágban is a helyezés alapú rendszert preferálják!

Az előző elnökség szakmai bizottsága 10-0 arányban szavazta meg az új rendszert, vagyis már sokkal korábban kialakult az a vélemény, hogy a többség nem ért egyet a mínusz pontokkal és az aktuális rendszerrel, változást szeretne! Hosszasan elemeztük a nagy nemzetek ranglistáit, felkerestük a tollaslabda szövetség ranglistájának programozóját, hosszas számolgatások és elemzések előzték meg a jelenlegi rendszer kialakítását.

Amikor az elnökség az új rendszerre szavazott, döntő érv volt, hogy kiderült, az új módszerrel felvitt eredmények alig észrevehető mértékben és csak néhány esetben tértek el a régi program által létrehozott ranglistától. Ha már az előző szezont az új, helyezés alapú rendszerrel számoltuk volna, majdnem teljesen ugyan ez a rangsor alakult volna ki szezon végére, vagyis nem beszélhetünk radikális változtatásról, még ha elsőre úgy is tűnhet!

Jelentősen drágább lett volna, ha a régi rendszerre iratunk egy programot, de sokkal inkább motivált, hogy szerettünk volna a nemzetközileg elfogadott – véleményünk szerint korrektebb, motiválóbb és sokkal inkább játékos barát – számításhoz közelíteni! A régi rendszerben többször előfordult, hogy egy dobogós helyen végzett játékos mínusz ponttal távozott a versenyről!
A bevezetésre kerülő új programot a nyertes pályázó nettó 180.000.- forintért készíti el, innentől költségmentes, a régi programot – mely a ranglistát is kezelte – évente ugyan ennyiért, nettó 180.000.- forintért BÉRELTE a szövetség!

Ha bárkinek további kérdése van, állok rendelkezésére!

Üdvözlettel,

Welesz Balázs

MF(S)SZ elnök

Share this post

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük