U 19 egyéni EB beszámoló

Egyedül püski Lénárd indult a Zürichben negrendezett U 19-es egyéni Európa Bajnokságon. A fiúk mezőnyében 64 induló volt, ami az Openeket ismerve igen szép mezőny.  Lénárd 17/24 kiemelési számot kapott, ami azt jelentette, hogy erősebb ellenfelekkel kellett megküzdenie.
Lénárd a versenyt a 15. helyen fejezte be.
Beszámolóját az alábbiakben itt lehet olvasni.

Püski Lénárd beszámolója
U19 egyéni EB Zürich 2013. 03. 22-26
 
Az első egyéni U19-es Európa Bajnokságra 2013. március 22.-én péntek délután indultam neki Zürichbe teljesen egyedül. Kényelmesen megérkeztem a Hotelba és egy nagyon kedves szobatársat kaptam Stefan Welters, holland 4es számú játékost. Mivel az utazás kimerítette az energiámat, nem mentem le edzeni úgy éreztem jobb, ha csak vacsorázok egyet és ismerkedek a többiekkel.
Szombat: A verseny első napján sikerült az izraeliekkel edzeni egy picit és megismerkedni a pályával. Az első meccset a 32 közé jutásért 11 órakor kezdtem a hazai Joshua Guttenberggel. Sima 3/0-ra sikerült győznöm, eleinte még barátkoztam a pályával, de a 3. szettre már minden a legnagyobb rendben ment. Sajnos nem kedvezett túlságosan az ágam a teljes verseny folyamán. Nem emeltek ki a legjobb 16 között az európai ranglista alapján, 23. kiemeltként indultam neki az EB-nek. Az angol 3. számú játékost kaptam a legjobb 16 közé jutásért, akinek voltak kiemelkedő eredményei, mint pl. a British Junior Openen (ami a juniorok legnagyobb versenyének számít és veszekszik a világbajnoksággal is) a 10. helyet szerezte meg, úgy hogy még neki is van 1 éve hátra. Tudtam, mit fog játszani, tipikus angol squasht. Biztos játék hátra, sok röpte és ha kinyílik a pálya akkor előre. Szeretek az úgymond " angol squash" ellen játszani. Az első szett nagyon kiegyensúlyozott volt. Sikerült elmennem 9:7re. Ennek ellenére 11:9-re kikaptam az első szettben. Mérges voltam, mert ezt én rontottam el és a kezemben volt az első szett. Éreztem, hogy ez a meccs meglehet. Az első szett elvesztése ellenére nagyon magabiztos voltam. A második szettben el is tudtam menni az elején és sikerült elvinnem a 2. szettet. 1:1 volt az állás. A 3.kiemelt Daniel Poleshuck, aki sérülés miatt feladta a versenyt segített nekem a szettek között. A 3. szettben rengeteg ki nem kényszerített hibát ütöttem, amivel remekül élt és 2:1re elment. Daniel mondta, ha ezt tovább folytatom kikapok. Legyek sokkal türelmesebb, legyen kidolgozva a labdamenet és csak akkor menjek előre. Nagyon éreztem aznap a pályát és nagyon magabiztos is voltam. A 4. szett volt a legsimább. Betartottam amit Daniel mondott és mindössze 4 pontot engedtem ellenfelemnek. Döntő szettre került sor. Láttam, hogy Lyell fáradni kezd, jobban lemarad a labdákról. Úgy mentem fel a pályára, hogy ma csakis én nyerhetek. Az előző verseny az Austrian Open adott erőt az ötödik szettre valamint magabiztosságot, ahol kettő 3:2-es meccsből mind a kettőt megnyertem. A döntő szettben sikerült elmennem és végig én vezettem. A végére kezdtem érezni a fáradtság jeleit, de így is 11:7-re megnyertem a szettet, ezzel a meccset is. Nagyon boldog voltam tele energiával. Életem legjobb formáját nyújtottam aznap. Sose játszottam még ilyen jól. Alig vártam a következő meccset a 5/8 kiemelt egyben a francia nb1 Baptiste Masottit.
 
Vasárnap: A meccs sajnos nem úgy sikerült, ahogy elterveztem. Vertem már a srácot 2x is 3:2re, de nem úgy ment, előző nap. El kell ismerni most jobb volt és bebizonyította mennyire jól is játszik miután az első kiemelt ellen 9:8ra ment a döntő szettben. Igaz nem sikerült nyernie, de ez már így is nagy eredménynek számít. A rossz ágnak köszönhetően az U17es világranglista első helyezettjét kaptam meg 9-16 között, aki szintén nagy meccsen maradt csak alul az első kiemelt ellen. David Ryan nagy formában volt, mivel az elmúlt 3 super serias versenyét mind megnyerte. Az első szett megint elment. Jó formában voltam. Egy teljesen más taktikával mentem fel a 2. szettre. Elkezdtem sokkal többet előre ütni. Belement ebbe a tiki-taki játékba, ami nekem feküdt. Simán el is hoztam a 2 szettet, ezzel 2:1 lett az állás. Ugyanezt folytattam a 4. szettben. Azonban erre tudott válaszolni. Elkezdte azt játszani, amiben ő jobbnak bizonyult. Mindent egyenesbe, amivel megakadályozta a röpte játékomat és azt, hogy előre vihessem. Simán elment a szett. Ismét döntő szettre került sor. Fej-fej mellet haladtunk. Jött egy pocsék bírói ítélet a javára. Elment egy ponttal. Majd egy középre jövő labdát ütöttem és az ütése pillanatában összeértünk és mondta a labdamenet közben, hogy sorry, ezért én természetesen megálltam, hogy játszunk egy lettet. A bíró ezt nem látta (nem is láthatta, vagy hallhatta volna, mert a pálya fedett volt hátul) , ezért megkérdezte mi történt. Elmondtam, hogy megütött elnézést kért ezért megálltam. Majd megkérdezte Davidet, aki csak annyit mondott: " Igen mondtam, hogy sorry, de csak a labdamenet végén." Nem hittem el, hogy bekamuzta ezt a bírónak. No lettet kaptam. Egymás után két ingyen pontot kapott. Ezzel 9:6 ra elment. Kockáztattam. 3 keresztnicket ütöttem be egymás után, közben egy hibával. 10:8 oda. Majd 11:8. Kikaptam. Közel volt. Nagyon mérges voltam magamra és Ryanre, amiért hazudott.
 
Hétfőn csak egy meccset játszottam 17:15kor a német első Andre Ergenz ellen. Szörnyű meccs volt. A hátsó pályán játszottunk, ahol olyan meleg volt, hogy nem lehetett olyan laposat ütni, hogy a labda pattanjon kettőt mire a hátsó üveghez ér. Nem jött össze semmi. Sem a lábam, sem a kezem nem ment. Ez egy ilyen nap volt.
Kedd: Az utolsó meccset 3:1re nyertem az ír Oisin Logan ellen egy küzdős meccsen, ezzel a 64-es táblán a 15. helyet szereztem meg. David Ryan később mindenkit sima 3:0-ra vert ezzel 9. lett. Ez azt bizonyítja, hogy mennyire kicsin múlik, hogy mehetsz a 9. vagy a 15. helyért. Minden azon múlik, ki mennyire van aznap jó formában, kinek milyen a fizikai állapota és ki van ott leginkább fejben. Nagyon szoros a mezőny. Úgy gondolom, 9-16 között bárki megverhet bárkit. Attól függ, ki mennyire tudja a lehető legjobb játékát nyújtani. Nagyon jó eredménynek számít így is a 15. hely. Nagyon sokan, akik előttem végeztek kiöregszenek jövőre, a legjobb 8ban is csak 2-en maradnak.
Rengeteg tapasztalatot szereztem és új barátokat. Csak a David Ryan elleni meccset sajnáltam, mert közel voltam még egy nagy sikerhez. Szomorú, hogy mindössze én egyedül vettem részt a versenyen. A szövetség idén nem vállalta egyik junior csapat EB kiutazását sem, csak a szülők pénztárcáján és hozzáállásán múlik az EB indulások sorsa. A nevezési díj előleget ugyan kifizették, de az a teljes költség kb. 10%-a. Remélem jövőre egy teljes csapattal mehetünk az egyéni illetve a csapat EB-re.
Az biztos, hogy soha többet nem szeretnék egyedül menni junior versenyre, mert Ryan elleni meccsen nagyon hiányzott a segítség. A pályán nem biztos, hogy látom azokat a dolgokat, amit egy edző lát kívülről. Jövőre szeretnék bejutni a legjobb 8 közé, amire az idei játékom és a többiek játéka alapján elég nagy esély van. Csakis rajtam múlik, mit hoz a jövő. Talán évről évre nehezebb feljebb kerülni, de nekem ez sikerült és remélem sikerülni is fog. Nem maradtam le a mezőnytől, sőt sokakat túlszárnyaltam, ami rendkívül pozitívan ért és erőt ad a további munkához.
 
Végeredmény:
Lányok:
1. Viktoria Temple-Murray (Anglia)
2. Nele Gilis (Belgium)
3. Nada Elkalaawy (Anglia)
Fiúk:
1. Oliver Holland (Anglia)
2. Richie Fallows (Anglia)
3. Robin Gadola (Svájc)
15. Püski Lénárd (Magyarország)

Püski Lénárd

Share this post

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük