Utánpótlás verseny a Cityben

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Budapesten a City Squash Clubban a soron következő junior fordulót.
Hét korcsoportban 44 indulóval  délelőtt 10 órakor kezdődött a verseny.
Bevallom kicsit személyes kudarcként éltem meg ezt a kevés indulói létszámot, mert gyakorlatilag, ha átlagoljuk a dolgot, még 6 főre sem jön ki a korosztályos létszám, hiszen voltak többen is, akik két korcsoportban is indultak.
Elvileg a szövetségen belül én lennék az a személy, aki az utánpótlás szakágért felelős, lassan már a második éve, és ötletem sincs, hogy miként lehetne felfejleszteni a gyermekek számát.
Az fontos, hogy itt az igazolt játékosok /versenyen résztvevő/ számára gondolok.
Sokakkal beszélgettem tegnap, és igazából ott van jelentős utánpótlás nevelés, ahol egyesületi formában működnek a dolgok, havi tagdíjakkal, szervezetten, a pályák tulajdonosaival, üzemeltetőivel egyetértésben.
Játszunk nyílt lapokkal.
Pesten  László Imitől   Cityben  –
Weiner Istvántól   a Griffben és
Török Andristól  Budaörsről jött jelentős létszámú játékos
És itt 4-5-6 főkről beszélek a jelentős létszámnál.
Vidéken pedig Szegedről Hoffmann Petitől Tisza SE  – Kohlrusz Balázstól  Relaxo SE – Nagy Feritől  Szombathely – Sopronból  hárman négyen és Tatabányáról
És ennyi. Egy országos ranglistás versenyről van szó.
Ők valamit nagyon jól csinálnak, azt kívánom a magyar squashnak, hogy még sokkal több ilyen  utánpótlásedző legyen, és akkor annak meglesz a gyümölcse.
Véleményem szerint az edzőkön, az ő személyiségén, hozzáállásán, múlik minden. Vagy csinálja szívvel lélekkel, vagy sosem fog tudni egy  normális egyesületet, utánpótlás bázist létrehozni.
A gyerekeket be kell vinni a klubba, ott kell tartani, majd később igazolt játékost kell belőle nevelnie. Nem egyszerű, de annál szebb feladat.
Természetesen voltak hiányzók, betegség, versenyek stb., de szerintem a két kezemen meg tudnám számolni őket.
Hát így állunk.
Ja és volt két erdélyi magyar is, akik nagyon ügyesen játszottak, szeretettel várjuk őket máskor is.
Az est fénypontja – rokkant parkolóra álltam, figyelmetlen voltam!
Itt jegyezném meg, hogy útburkolati jel nem volt felfestve, a táblát meg sajnos nem vettem észre. No és a bírság mennyi? No mennyi? 50 000 Ft! Lehet, hogy a bírságokat meghatározó urak / nem akik bírságolnak, nekik az a dolguk / ott az önkormányzatnál, valószínűleg a saját keresetükből indulnak ki  mikor ezeket a bírságtételeket kitalálják, megszavazzák. Hibáztam, rendben, de ezt azért nagyon túlzónak érzem. Ezúton javasolnám a törvényhozóknak a rendelet módosítását.
Visszatérve a versenyre. Azért van az éremnek egy másik oldala is.
Azok a játékosok, akik kiemelkednek a mezőnyből, azok nem csak hazai, de nemzetközi szinten is komoly játékerőt képviselnek, képviselhetnek a jövőben. Még, ha nem is a közvetlen nemzetközi élmezőny /1-3-ig értem / de ott kopogtathatnak a kapujában /5-15 helyek valamelyikén/
Öröm volt nézni, már az U 13-ban is micsoda komoly 4-5 szettes mérkőzéseket vívtak a fiatalok. Ha jól emlékszem a döntő /Pikler – Komlodi / több mint 45 percig tartott és a 13 év alattiakról beszélünk.
A  nagyobbaknál már jobban szétnyílik az a bizonyos olló.
Nagy Simon két korosztályban is indult, mindkettőben magabiztosan szett veszteség nélkül nyert.
Chukwu Hannah és Harmath Eszter is két korosztályban  állhatott fel a dobogóra.
Szóval csak dolgozni kell sokat, nagy szorgalommal és még nagyobb alázattal, ennek meg kell hoznia az eredményeket.
Találkozunk a következő junior versenyen, remélhetőleg minél többen, minél hamarabb!

 Farkas János beszámolója
Részletes eredmények a Versenynaptárban

Share this post