Gosztonyi István Senior Egyéni Országos Bajnokság – EGER

A hét végén Egerben került megrendezésre a 2019. évi Gosztoyni István Senior Egyéni Országos Bajnokság. Ha Pisti fentről nézett bennünket, akkor biztos nagyon elégedetten dőlt hátra a végén és gyújtott rá az elmaradhatatlan cigire. Elégedett lehetett a résztvevők számával, a sportszerű jó hangulatra, és a mérkőzések színvonalával is.
A lebonyolítás a már szokásos volt. Szombaton a férfi 35+, 45+, és 55+ kategóriák, vasárnap a hölgyek, valamint a férfi 40+, 50+, és 60+ kategóriás versenyek zajlottak. Voltak szép számmal, akik két kategóriában is megmérettették magukat. Néhány olyan játékos is pályára lépett, akik év közben nem indultak a senior versenyrendszerben, és volt, akit eddig még nem ismertünk, szépen mutatkozott be.

Kicsit meglepetésre a 35+ kategóriában érkezett be a legtöbb nevezés, itt be kellett játszani a főtáblára is. A harmadik helyért a hazai Véget Csaba és Pásztor Gergely játszott.  Geri elvette a lehetőséget a hazai játékostól, hogy az érmet otthon tartsa, 3:1 arányban bizonyult jobbnak. A döntőbe a két nemrég beöregedő kiemelt játékosok kerültek, ez papírformának számított. Szabóky Márton és Welesz Balázs találkozója a régi időket idézte, hiszen korábban is számtalanszor kerültek szembe egymással. Most Marci bizonyult jobbnak, Balázsnak még szettet sem engedett.

A férfi 45+ kategóriában nagy várakozással néztünk Németh Balázs szereplése elé, hiszen tudtuk, hogy jó játékos, de már rég láttuk versenyhelyzetben. Nem okozott meglepetést, a harmadik helyért játszhatott Rabi Illéssel, és itt Illés nem hagyott esélyt, 3:1 arányban nyerte meg a bronzérmet. A döntőbe itt is a két kiemelt került össze, és szoros 3:2-es mérkőzésen dőlt el az elsőség sorsa. A döntő szettben Kovács Zsolt bizonyult jobbnak Nagy Péter Bálintnál, és a végén az ő nyakába került az aranyérem.

Az 55 feletti korcsoportban nyílt versenyre számítottunk, mert akadt esélyes bőven. Itt akadt meglepetés bőven. Eperjesi László az elődöntőig menetelt, de itt már nem bírt ellenfelével. Az alsó ágon a most beöregedő Király Zsolt is sorra utasította maga mögé az esélyeseket, és egészen a döntőig jutott. A harmadik helyért Eperjesi Horváth Tiborral játszhatott, itt Tibi bizonyult jobbnak, és behúzta a harmadik helyet. A döntőbe Nagyiványi György és Király Zsolt került egymással szembe, nagy érdeklődés mellett egy kemény, szoros csatában az újonc léphetett fel a dobogó legmagasabb fokára.


A társaság java ezt a nehéz napot egy borkóstolós vacsorával zárta a Szépasszony-völgyben , a többség a Besenyei Borházat választotta, hiszen a borászok is velünk játszottak a pályákon. Finom vacsora, és gondosan összeállított kostoló volt a menü.

Aztán vasárnap ismét a verseny kapott főszerepet.
A hölgyeknél sok újonccal találkozhattunk, főleg a helyi csapat játékosai adták a játékosokat. Itt nem született meglepetés, igaz Pocsaji Anita nem kiemeltként jutott el a bronz mérkőzésig, de tudása alapján ez is várható volt. A harmadik helyért Guti Judittal játszott, Judit 3:1 arányban tudott nyerni, és megszerezte a harmadik helyet. A döntőbe már nem először Szombati Edina és Udvardi Leonóra jutott. Ez egy rég óta tartó rivalizálás, vártuk, hogy most ki van jobb formában. Nóri nyerte az első szettet, de Edina kiegyenlített és a következő két játszmát is nyerte, így az ő nyakába került a bajnoki érem.

A 40+ kategória ígérte a legnagyobb izgalmakat, mert a Németországban élő Muth Lóránt is benevezett a versenyre. Híreink voltak arról, hogy jó játékos, de eddig még nem láttuk hazai versenyen.  Már az első körben látható volt, hogy messzire fog jutni a táblán. A harmadik helyért Pásztor Gergely és a kettes kiemelt Horváth István került. A találkozón Geri bizonyult jobbnak és megszerezte a harmadik helyet. A döntőbe a „fekete ló” Muth Lóránt és az egyes kiemelt Kovács Zsolt jutott, várható volt egy szoros találkozó. A két játékosnak még a várakozást is sikerült felülmúlnia, mert káprázatos labdamenetekkel szórakoztatták a nézőközönséget. A negyedik szettben Lórántnak meccslabdái voltak, de nem tudta győzelemre váltani egyiket sem, így Zsolt visszajött a versenybe, az állás 2:2. A döntő szettben Zsolt bírta jobban a csatát és a végén 3:2 arányban itthon tartotta a bajnoki címet.

A táblára nézve a 50+-os csoport tűnt a legkiegyenlítettebb játékosokat felvonultató társaságnak. Itt azért nagyobb téteket senki nem mert volna feltenni, mert sok kétesélyes mérkőzést láthattunk. A végére azért a kiemeltek kerültek a versenyt záró találkozóra. A harmadik helyért a 3-4 kiemeltek játszhattak egymás ellen, Janzer György és Kiss András mérkőzött a harmadik helyért. András jó játékkal 3:1 arányban nyerte a találkozót, és szerezte meg a harmadik helyet. A döntőbe az 1-2 kiemeltek játszottak, azért ez várható is volt. A döntőben Nagy Péter Bálint kiegyensúlyozott jó játékkal 3:0 arányban nyert Krasznai Gábor ellen, és szerezte meg a bajnoki címet.

És végül a legidősebbek csoportja a 60 feletti férfiak kategóriája. itt mindössze hat induló volt, de jövőre vélhetően ez a csoport is bővülni fog. A harmadik helyért Sódar László és Monda László lépett pályára. A betegségéből nemrég felépült Sódar kezdi visszanyerni régi formáját, 3:0 arányban nyeret a mérkőzést és ezzel a harmadik helyet. A döntőben Képes Gábornak nem volt eszköze Baksai Lajos ellen, így Lajos idén is 3:0 arányban bizonyult jobban, és megvédte előző évi címét.


A verseny végén kiosztásra kerültek az Év Játékosa címek is, mely egy-egy vándorkupa elnyerését is jelentette. Minden kategóriában az előző évi játékos vihette ismét haza a kupát. A hölgyeknél Udvardi Leonóra 5. alkalommal szerezte meg a kupát és a címet. A férfiaknál az 55+-ban Nagyiványi György megvédte előző évi címét és ismét egy évig őrizheti a kupát.  Nagy Péter Bálint idén is duplázott és a 35+ és a 45+ csoportban is megvédte előző évi címét és a kupát. És ráadásul mindkét kategóriában zsinórban harmadszor érte el ezt a sikert, ami azt is jelenti, hogy a kupa egy példánya már örökre nála maradhat.

          

Összegezve a két napot, nagyszerű mérkőzések, jó hangulat és kiváló szervezés volt idén is érdemes volt részese lenni ennek a versenynek.

Share this post