Triplaiksz – Krajcsák Márk, a magányos harcos

A 2000-es évek közepén éppen egy taekwondós Európa-bajnokságra készültem. Becsekkoltam az akkor még ferihegyi repülőtéren (ma már Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) és összefutottam Krajcsák Márkkal, aki akkor a magyar fallabdázás legmagasabban jegyzett játékosa volt (ma a Magyar Fallabda ((Squash)) Szövetség elnöke). Valamilyen egzotikus övezetbe készült. Természetesen verseny előtt állt, és a laptopját nyomkodta. Mondta, hogy épp egy beharangozót ír a versenyéről, amelyet majd megoszt a világhálón…
Nem véletlen, hogy ezt felidézem… Krajcsák Márkot a duisburgi Világjátékokról ismertem, és már akkor tudtam, hogy ez a sportember hangyaszorgalommal dolgozik, edz, stratégiát rak össze, szállodát és repülőjegyet foglal (és azt ki is fizeti), a reptéren posztol, tudósít, beharangoz, majd megérkezik versenyre, lejátssza a meccseket és indul a folyamat visszafelé: egyedül utazik, mindent magának intéz, repül, a saját maga tudósítója, hazajön, és az edzések kezdődnek elölről.
Nem véletlen, hogy a Triplaiksz-sorozatban eddig megszólalt Kaplár F. József és dr. Elbert Gábor (korábbi szövetségi elnökök) is elismerően nyilatkozik Krajcsák Márk teljesítményéről.  A Triplaiksz-sorozat a Magyar Fallabda(Squash) Szövetség megalapításának 30. évfordulójára indult…
„Az volt a nagy kérdés, hogy csapatsportot vagy egyéni sportágat választok teljesen fiatalon”- kezdte a hazai szövetség elnöke, a valaha volt legnagyobb magyar játékos, aki korábban a világranglista 37. helyéig küzdötte fel magát.


„Hamar eldöntöttem, hogy inkább egyéni sportágat választok, mivel a csapatsportágakban túl sok dolog dől el tőlem függetlenül. Rájöttem, hogy a fallabdában a magam ura vagyok. Még egy érv volt a squash mellett: akkor Magyarországon teljesen új sportágnak számított. Belevágtam, és jöttek a sikerek”.
Mi az hogy jöttek? Egy csapásra Krajcsák Márk lett a fallabda Magyarországon. A sportágra termett alkatával, robbanékonyságával Eb-ről Eb-re, Világjátékokról Világjátékokra bizonyította: mindig tud valamivel többet hozni! Hát mi kell, ha nem ez egy élsportoló sikerességéhez?
„Aztán jött 2006-os Európa-bajnokság. Ebben az évben Magyarország rendezte meg a kontinensbajnokságot. „Életem egyik legnagyobb élménye volt. Itthon, hazai közönség előtt bizonyíthattam, hogy Európa elitjében a helyem Végül ötödik lettem, óriási dolog volt ez az akkori mezőnyben. Itt mindenképp meg kell említeni Elbert Gábor munkáját, aki akkor a hazai szövetség elnökeként a magyar fővárosba hozta a sportág egyéni kontinensbajnokságát. Ráadásul abban az időszakban BL-döntőt is rendeztünk – többek között.”
Ekkor 2006-ot írtunk. A teljesség igénye nélkül ugorjunk pár évet – csakhogy kiderüljön Krajcsák Márk versenyzői nagysága – az újabb állomás 2018 (!). A férfi-válogatott bejut a sportág elit mezőnyébe az Eb-n.
„A ’18-as kontinensbajnokságra úgy érkeztünk meg, hogy akkor már én körülbelül 20 Európa-bajnokságon voltam túl. A nemzetközi mezőnyben talán meg is maradt, hogy a magyarok tudnak jó játékkal előrukkolni, de az a plusz mindig hiányzik. Nos, hát ez a plusz jött össze 2018-ban. Sikerült a csapatot úgy feltüzelni, hogy mindenki erején felül teljesített. Hihetetlen eufória! Megcsináltuk! Bejutottunk az elitmezőnybe” – emlékezett vissza Krajcsák Márk, aki jelenleg a hazai szövetséget irányítja. Azt a szövetséget, amely tavaly ünnepelte fennállása 30. évfordulóját…

Bányász Árpád

Share this post