Szövetségi ajánlás a klubok részére

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség ajánlása a fallabdázás újraindítása kapcsán

Egy felmérés 0-4 pontszámmal sorolja a sportágakat a vírusfertőzés kapcsán. A 0 a kevés kockázatot, a 4 pedig a nagyon magas kockázatot jelenti. A fallabda és az olyan sportok, mint a kosárlabda, röplabda, boksz, birkózás, stb. a nagyon magas kockázatú sportágak közé lett sorolva.

Miért tekintették a squash-t nagyon magas kockázatúnak?

– A squash zárt térben játszott sport, ahol elkerülhetetlen a szoros kapcsolat, ami azt jelenti, hogy a játékosok nem lehetnek 2 m távolságra egymástól a játék során.
– A játékosok folyamatosan mozognak, ezért az aeroszol cseppek széles körben elterjednek, így a pálya bármely pontjáról belélegezhetőek. A játékosok emellett intenzívebben vesznek levegőt, és ezzel elősegíthetik, hogy az aeroszol cseppek a szokásos légzéssel összehasonlítva messzebbre haladjanak a levegőben.

– A játékosok gyakran izzadnak. Ez nem a vírus potenciális terjedésének közvetlen forrása, mivel nem izzadságban terjed, hanem közvetett terjedés forrása. Amikor az aeroszol cseppek repülnek, eljuthatnak a falakra, a labdára, a hajra, ruhákra, ütőkre stb. Ha tehát a játékos a vírussal szennyezett falhoz ér és megtörli a kezét, majd megérinti a száját, az orrát akkor megfertőződhet. Hasonlóképpen, ha a kezét megtörli a szennyezett ruházatban, vagy ujját használva az arcáról izzadtságot töröl, az önfertőzéshez vezethet.

Egy, a Testnevelési Egyetemen lefolytatott kutatás azt is kimutatta, hogy az élsportolók kiemelten veszélyeztetettek, mert közöttük kiemelkedően magas a fertőzöttek aránya.

Május 4-től a fallabda klubok kinyithattak és újra fogadhatják a vendégeket. A Szövetségnek nem tisztje a klubok működésének rendjét meghatározni, da azt gondoljuk, hogy néhány szempontot megemlítenénk, ami elősegítheti, hogy elkerülhessük a további fertőzést és ez a nyitás végleges legyen.

Ajánlatos a személyzetnek maszkot és gumikesztyűt viselnie a saját és a vendégek biztonsága érdekében.
Ha lehetséges, szereljen fel plexi lapokat a recepciós pultokra a személyzet védelme érdekében.
Ajánlatos kézi fertőtlenítőt elhelyezni minden pályán kívül, valamint a klubba való bejáratnál és kijáratnál.
Határozza meg a klub területén egyszerre engedélyezett játékosok számát.
A padlójelöléssel jelölje meg az elvárható 2 méteres távolságot olyan helyeken, ahol egyszerre több mint 2 ember gyűlhet össze.
A pályabérleti időket ajánlatos úgy megtervezni, hogy a játékosok 15 perc szünetet hagyjanak a következő bérlők megérkezése előtt. Ha lehetséges, fontolja meg a várakozási lehetőségeket, hogy segítse a tagok távolságtatását a klubba érkezéskor.
Jelöljön ki egy, a pályáktól távol eső várakozási helyet azon vendégek számára, akiknek várakozniuk kell a pályára lépésre, itt is ügyeljen arra, hogy biztosítsa a távolságtartást.
A WC-ket és öltözőket ajánlatos óránként tisztítani, fertőtleníteni. Ha nincs tisztító személyzet, akkor helyezzen ki kézi fertőtlenítő törlőt, vagy fertőtlenítő spray-t és papírtörlőt, hogy a játékosok megtehessék saját biztonsági óvintézkedéseiket.
Ajánlatos papírtörlő-adagoló vagy szárító készülék elhelyezése a WC-kben.
A hulladékgyűjtő tartályokat műanyag zacskóval ajánlatos bélelni, hogy a hulladék könnyen megsemmisíthető legyen.
Törekedjenek arra, hogy a kihelyezett fertőtlenítő kendők és papírtörlők minél szélesebb területen elérhetőek legyenek, hogy minden játékos a játék után megtisztíthassa az érintkezési felületeket, például az ajtófogantyút, sporteszközöket.
Ügyeljen arra, hogy a székek és az asztalok között legalább 2 méter távolság legyen.
A pályákat rendszeresen takarítani és fertőtleníteni kell.
Ajánlatos lenne bevezetni egy naplózási rendszert arról, hogy azonos időpontokban kik voltak jelen a klubokban. Ez elősegíti, hogy ha egy vendég COVID-19 fertőzést kap, akkor vissza lehessen követni, hogy kik azok, akik esélyesek a fertőzésre.
Gondoskodjon arról, hogy a szabályokat/házirendet ismertető, megfelelő plakátok legyenek elhelyezve minden bejáratnál és kijáratnál.
Dolgozzon ki egy eljárást arról, hogyan fog viselkedni azokkal a vendégekkel, akik megszegik a szigorú szabályokat. A szabályokat megszegő játékosok klub tagságát ajánlatos függeszteni / megszüntetni.
Csoportos foglalkozás előtt digitális lázmérővel mérjék meg a csoporttagok hőmérsékletét. Amennyiben hőemelkedést észlelnek, akkor a tagot ne engedjék részt venni a foglalkozáson.
Ha a csoportban fiatalkorút is foglalkoztatnak, akkor érdemes a szülőtől vagy gondviselőtől írásos hozzájárulást kérni, hogy a gyermek részt vehet a csoportos foglalkozáson.

Ajánlás a vendégeknek/sportolóknak:

A pályán kívül mindig tartson 2 méter távolságot másoktól.
Ha Önnek, vagy valaki másnak a környezetében koronavírus tünetei vannak, maradjon otthon és önállóan izoláljon 14 napot. Ne menjen a klubba, és a pályákra, ha rosszul érzi magát, akármilyen tünetet is észlel.
Mellőzze a kézfogást ismerősével, partnerével.
Használjon saját vizes palackot. Ne ossza meg mással, ne használja a közös ivókutat.
Használjon saját törülközőt a verejték eltávolításához. Ne törölje le a kezét a falon!
Vigye el saját labdáját és ütőjét, ne használja a bérütőket és bérlabdákat. Amennyiben ez nem megoldható, akkor használat előtt fertőtlenítse a bérelt eszközöket.
Lehetőleg kártyával fizessen és ne készpénzzel.

Fontos, hogy napra készen kövesse a kiadott kormányzati szabályokat, az országosan kiadott orvosi tanácsokat, illetve a közreadott nemzeti vagy sportszervezeti eljárásokat

Share this post