Czech Junior Open 2016.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Prágában, a Cseh junior Opent, ahol hazánkat tíz fiatal játékos képviselte. Ez a verseny SS besorolású, ezért rendkívül sok értékes nemzetközi ranglista pontot lehetett gyűjteni mind a nemzetközi, mind pedig a hazai ranglistán.
Nézzük is sorjában, korosztályonként a történteket.

Kezdjük a legfiatalabbakkal
U13 fiú
Itt Mannheim Martin indult, aki nem szerepelt a kiemeltek között, hiszen idáig nem túl sok nemzetközi versenyen indult. Ennek ellenére két szép győzelemmel kezdte a versenyt. Először egy 9/16 kiemeltet búcsúztatott 3/1 arányban, majd 3/0-ra verte az 5/8 kiemeltet is. Ezzel biztosította a helyét a legjobb nyolcban. Az azt követő három mérkőzéséből egyet még megnyert, de kettőn vereséget szenvedett, így a hetedik helyen zárta a versenyt. Személyesen nagyon örülök, hogy Martint újra a sorainkban tudhatjuk. Ez az fiatalember!
Az U15-ben Takács Benedek és Nagy Simon tette le a kézjegyét. Beninek szerintem ez volt az első nemzetközi szereplése /a HJO-t kivéve/, javíts ki Kata, ha tévednék, míg Simi rutinos versenyzőnek számít még nemzetközi szinten is. Ennek megfelelően Takács úr nem szerepelt a kiemeltek között, míg Nagy úr az 5/8 kiemelést kapta.
Beni 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárta a versenyt, ami abszolút pozitív mérleg. Sajnos a második körben a torna 2. kiemeltjét kapta, aki egészen a döntőig eljutott. Ő búcsúztatta a szegedi fiút, aki a 18. helyen zárta a versenyt. Kíváncsi lettem volna, hogy kicsit szerencsésebb sorsolással meddig jut.
Simi a 64-es táblán magabiztosan menetelt a legjobb nyolcig, összesen egy szettet engedélyezve az ellenfeleinek. Aztán a négybe jutásért egy szokásos nagy mérkőzés, egy svájci fiatalember ellen, aki 3/4 kiemelést kapta. Sajnos 3/2- 12/10 a vége a svájci srácnak. Így, az 5/8 között folytatta a versenyt. Itt  két újabb vereség következett és nyolcadik hely a vége.
U15 lány
Ebben a korcsoportban 32-es tábla jött össze, ami igen derék. Hazánkat Szabó Mercédesz és Filyó Borbála képviselte.
Merci két győzelemmel és három vereséggel a nyolcadik helyen végzett, míg Borbála a vigaszágat megnyerve a kilencedik helyen végzett.
A sorsolás szeszélyének köszönhető, mindkét kisasszony a torna első két kiemeltjét kapta már az első körökben, így ezzel a nehéz sorsolással nehéz volt előrébb végezni. De hát egy verseny az ilyen, jó sorsolás is kell egy-egy szép sikerhez.
U17 lányoknál Nagy Sára szerepelt. Az első körben sajnos vereséget szenvedet egy helyi játékostól, így a vigaszágra került. Azt viszont sikerült egy bye-jal és három győzelemmel megnyernie. Ő 17. lett 32-es mezőnyben.
U17 fiú  Dévald Péter a 9/16 kiemelést kapta, és ennek megfelelően két győzelemmel jutott el a 16-ba. Itt a korcsoport első kiemeltjétől  egy német fiatalembertől  3/0 arányú vereséget szenvedett és a 9/16 között folytatta. Három győzelem következett és ezzel sikerült is megszereznie a kilencedik helyet. Ha jól láttam volt közte egy 20/18-as szett is, ami nem túl gyakori, még a junioroknál sem.
A 19-es fiuknál Lantos Olivér, Konecsni Kristóf, és Konfár Tamás erősítette a mezőnyt. Kristófnak sikerült közülük sikeresen venni az első kört. Sajnos a többiek a vigaszágon folytattak.
Sajnos a torna egyik kiemeltje búcsúztatta őt is a nyolcba jutástól és a 9/16 között folytatta. Három vereség következett, mindegyik szoros, de vereség sajnos.  Ezzel a 16. helyen zárta a versenyt.
A vigaszágat viszont uraltuk. Konfár Tamás megnyerte, Olivér pedig a Tomitól kikapva a vigasz elődöntőjében 20. lett
Tomi  17.helyen végzett.
Gratulálok a fiataloknak, és azt üzenem nekik, bár nem tudom meg tehetem-e: – munka, munka és munka.
Örülök, hogy ilyen szép számban képviselték a mi kis junior squash társadalmunkat Prágában.
Találkozunk Bécsben.

 Farkas János bszámolója

Share this post